Mode

N? k?rkim t? emrit

Supermodel of Albania 2011 ? Tirana Fashion Week. Konflikti gjyq?sor me Dhom?n Komb?tare t? Mod?s dhe marr?dh?nia me Fadil Berish?n. Videoklipet dhe disa opinione t? Joni Pe?it mbi mod?n shqiptare
Alida Cenaj
Tirana Fashion Week kaloi pothuaj pa buj? mediatike. N? edicionin e k?tij viti Joni Pe?i Fashion Group me nj? t? sht?n? realizoi tre aktivitete mode: at? klasikun e jav?s kushtuar tendencave n? veshje, "Miss Universe Albania" dhe "Supermodel of Albania 2011". Sidomos ky i fundit ishte nj? spektak?l m? vete. P?r tet? jav? me radh? 60 vajza dhe djem u impenjuan seriozisht mbi pasarel? dhe konkuruan deri n? minut?n e fundit p?r fronin e m? t? mirit, duke p?rmbyllur k?shtu ? mesjav?n e kaluar - nj? spektak?l pasarelash mbi t? cilat u nd?rthurr?n stilist?, model? dhe vajza bukuroshe q? garonin p?r nj? kuror? miss-i. "U b?n? pa buj? sepse p?r mua e r?nd?sishme ?sht? t? jem i qet? dhe i k?naqur me veten. Por edhe sepse m? r?nd?si se buja ?sht? mund?sia q? u jepet k?tyre t? rinjve".


Joni Pe?i, menj?her? pas finales s? Supermodel of Albania 2011, i ?sht? rikthyer aktivitetit t? zakonsh?m, nj? pjes? e mir? e t? cilit k?to koh? ka t? b?j? me realizimin e videoklipeve t? k?ng?tareve t? njohur. N? t? nj?jtin ambjent ku zhvilloi finalen e gar?s s? modeleve ai ka mbledhur nj? grup t? madh bashk?pun?tor?sh p?r ti dh?n? dor?n e fundit nj? pjes? filmike q? m? pas do t? montohet p?r t'iu bashkangjitur nj? k?nge. N? list?n e atyre q? presin p?r nj? t? till? jan? edhe Flor Mumajesi, Vesa Luma, Tuna e shum? t? tjer?. ?ka do t? thot? se koha e pushimeve duhet t? pres? edhe disa dit?. Madje k?t? vit stilisti ka programuar ta nd?rthurr? banj?n e diellit dhe relaksin e buz?detit me pun?n k?t? vit meq? udh?timi m? i af?rt, t? cilin n? axhend? e ka sh?nuar si koh?n e pushimeve, ?sht? ai drejt Brazilit bashk? me p?rfaq?suesen ton? n? "Miss Universe", Xhesika Berberi. Vajza e njohur n? bot?n e mod?s n? Shqip?ri ka dal? n? nj? prej mbr?mjeve t? organizuara nga Joni Pe?i, aktiviteti i t? cilit, tre jav? para p?rfundimit u shoq?rua nga nj? tjet?r i ngjash?m, Albania Fashion Week, organizuar nga Dhoma Komb?tare e Mod?s. "K?t? ??shtje e kemi ?uar n? gjyq, do t? presim p?rfundimin", thot? Joni Pe?i duke v?rtetuar pranin? e nj? mosmarr?veshjeje t? hershme mes tij dhe Dhom?s s? Mod?s, me presidente Diana Cekodhim?n, kontakti me t? cil?n p?r t? marr? edhe variantin e saj p?r ??shtjen, k?to dit? ishte i pamundur. Por duket se n? qend?r t? problemeve ?sht? emri: Albania Fashion Week. N? k?t? intervist? ai tregon nd?r t? tjera edhe p?r miq?sin? e hershme me Fadil Berish?n, bashk?punimin m? t? dhe impenjimet e fundit me k?ng?taret m? trend t? momentit.

-Jav?n e kaluar u p?rzgjodh?n nj? vajz? dhe nj? djal? si Supermodel of Albania 2011 n? Tirana Fashion Week. ?far? risish solli ky spektak?l dhe sa i madh ka qen? interesi i t? rinjve p?r t? qen? pjes? e tij?


Supermodel of Albania 2011, Tirana Fashion Week zgjati rreth 8 jav? koh? televizive, por casting-u dhe seleksionimet e model?ve t? ndrysh?m kan? filluar q? n? muajin janar. Fillimisht kan? qen? 600 model?, nga t? cil?t u p?rzgjodh?n 60, t? cil?t konkurruan p?r tet? jav? rrjesht n? televizionin Klan, n? form?n e nj? minireality ku p?rve? debatit televiziv ishin t? pranishme edhe performancat e ndryshme me sfilata, fotografi etj., n? t? cilat konkurent?t treguan veten n? t? gjitha format. Madje mbi k?to eksperienca u bazuam p?r t? dh?n? ?mimin final sepse nuk mjafton t? jesh i bukur, por duhet t? plot?sosht? gjitha kriteret p?r t? marr? nj? ?mim dhe p?r t? vazhduar n? k?t? lloj profesioni. Nd?rsa bashk?pun?tor? gjat? k?tyre tet? jav?ve kan? qen? personazhe t? ftuar q? jo vet?m kan? qen? prezent? fizikisht, por kan? dh?n? nga eksperienca e tyre. Permend k?tu Emina Cunmulaj, top model n? bot?, Zana Krasniqi, fotografi i famsh?m Fadil Berisha, Blerim Destani, shum? model? profesionist? q? vinin nga Kosova, grimier? t? ardhur nga vende t? ndryshme t? bot?s etj. Ata kan? punuar me model?t tan?. P?rve? tyre kan? qen? t? pranish?m ?do jav? n? juri gazetar? t? t? gjitha gazetave shqiptare, t? cil?t kan? ndikuar n? p?rzgjedhjen e model?ve, gj? q? tregoi tek e fundit seriozitetin e k?tij spektakli. Shum?sia dhe serioziteti t? pranishm?ve e v?rteton k?t?. E them k?t? sepse sot n? Shqip?ri ?sht? b?r? e mod?s q? shum? njer?z t? realizojn? spektakle. Njer?z joprofesionist? dhe pa lidhje me at? q? b?jn?. Supermodel of Albania 2011, Tirana Fashion Week tregoi se ky ?sht? i vetmi aktivitet serioz, por edhe i konsoliduar tashm? sepse u b?n? kat?r vjet q? organizohet dhe i dyti p?r Supermodel of Albania.


-N? t? nj?jt?n koh? me aktivitetin tuaj, pak jav? m? par?, u mbajt edhe Albania Fashion Week e organizuar nga Dhoma Komb?tare e Mod?s. Thuhet q? ka p?rplasje mes jush dhe nj? ??shtje gjyq?sore n? zhvillim n? lidhje me emrin e patent?s: Albania Fashion Week dhe Tirana Fashion Week. Si ?sht? e v?rteta?


N? Shqip?ri ndodh shpesh t? abuzojn? me emrat. I zot?roj un? patentat p?r t? dy emrat q? p?rmend?t. Procedurat e gjykat?s dihet sa zgjasin dhe un? nuk do t'i hyj k?tij diskutimi, do t? pres deri sa ??shtja t? p?rfundoj? s? gjykuari, por vlen t? theksoj se ??shtjen e kemi hapur ne. Sa p?r Dhom?n Komb?tare t? Mod?s, zakonisht ajo p?rb?het nga stilist? t? ndrysh?m. Fjala vjen n? Itali ?sht? hapur Dhoma e Mod?s, por ajo ka konfirmimin dhe firm?n e t? gjith? stilist?ve. Jan? k?ta q? e b?jn? realisht aktive Dhom?n e Mod?s. Por k?tu tek ne mund t? ndodh? q? ?dokush t? hap? di?ka n? em?r t? t? gjith? njer?zve, edhe kur nuk e ka k?t? t? fundit.


-Pse, si funksionon Dhoma shqiptare e Mod?s?


Un? di q? shum? prej stilist?ve q? jan? m? me z? n? Shqip?ri nuk jan? pjes?marr?s n? k?t? dhom?. Kjo v?rteton se n? Shqip?ri ende nuk ekzistojn? rregullat dhe nuk respektohen ligjet, kushdo mund t? b?j? ?'t? doj? dhe t? hap? ?'t? doj?. Por ?sht? m? mir? t'ia l?m? koh?s p?r t? par? se si do t? zgjidhet kjo ??shtje. Nuk dua t? b?hem i keq dhe t? mendoj negativisht p?r k?t?, por rast?sisht ?sht? p?rmendur emri i aktivitetit tim q? ?sht? Tirana Fashion Week apo Shqip?ria Fashion Week. K?to jan? t? dyja patentat e mia dhe normalisht edhe administrohen nga Joni Peci Fashion Group sepse organizohen aktivitete. Pra b?het fjal? p?r t? nj?jt?n gj?. Ndodh shpesh t? spekulohet me emrat, qoft? edhe ata t? m?dhenj: Psh Coca Cola. Dikush i ndryshon nj? C apo nj? A dhe pretendon se ?sht? e tija. Por n? rastin e mod?s p?r njer?zit q? nuk jan? t? informuar, sidomos n? Shqip?ri ku bota e mod?s nuk ?sht? e konsoliduar dhe nuk ?sht? shum? e njohur, ?sht? e leht? ta marrin nj? gj? si nj? gj? tjet?r. Prandaj kjo duhet sqaruar, duhet b?r? diferenca.


- Duke iu referuar nj? deklarate t? shum? koh?ve m? par? t? Diana Cekodhim?s, presidente e Dhom?s Komb?tare t? Mod?s, ju keni qen? nj? nga stilist?t q? jeni ftuar disa her? t? jeni pjes? e aktiviteteve t? saj. Cekodhima pat deklaruar se ftesa p?r ju mbetej n? fuqi. Pse nuk e keni pranuar asnj?her??


Mua mund t? m? ftojn? n? nj? aktivitet, por varet se sa i plot?sojn? k?rkesat ata q? e b?jn? ftes?n. Un? kam mb?rritur n? nj? status t? caktuar dhe kam nj? em?r, i cili ?sht? gj?ja m? e shtrenjt? q? un? kam. Nuk mund t? shkoj n? ?do lloj derexheje q? mund t? m? ftojn?, n?p?r spektakle apo sfilata q? b?hen n? shkall?t e pallateve. K?to un? i kam kaluar kur kam qen? n? klas?n e tet? kur organizoja f?mij?t e lagjes dhe b?ja spektakle. Tani i kam kaluar k?to statuse ndaj nuk mund t? jem n? ?do lloj ambjenti ku m? ftojn? njer?z t? ndrysh?m.


-Besoj si nj? nga arritjet duhet t? rendisni edhe bashk?punimin me Fadil Berish?n. Ku jeni njohur me t? dhe sa sa e hershme ?sht? kjo njohje? Si u shnd?rua ajo n? bashk?punim - kam parasysh konkursin "Miss Universe Albania"? P?r shum? edicione t? k?tij spektakli Berisha ka bashk?punuar me Top Chanel.


Me Fadil Berish?n kam nj? bashk?punim t? ngusht?, sidomos kur b?het fjal? p?r nj? patent? zyrtare si? ?sht? ajo e "Miss Universe". Supermodel apo Tirana Fashion Week jan? aktivitete q? b?hen nj? apo dy her? n? vit, por normalisht ne jemi shum? miq dhe bashk?punojm? gjat? gjith? vitit. Pastaj e v?rteta ?sht? q? Fadilin tek Top Channel e kam ?uar un?. Ishte koha e organizimit t? edicionit t? par? t? Supermodel-it dhe duhej bashk?punimi i nj? televizioni. Sugjerova Top Channel-in dhe mund t'ju them se kam ndenjur non stop p?r ta nd?rtuar at? spektak?l. Fadili ka ardhur dit?t e fundit t? Supermodelit t? par?. Kjo do t? thot? se kemi bashk?punuar shum? koh? m? par? edhe pse nuk ?sht? kjo kryesoja: Me Fadilin po b?hen n?nt? vjet njihemi dhe t? dy kemi pretendime p?r gj?ra shum? t? mira n? aspektin profesional. S? fundi ishte "Miss Universe Albania". K?t? kemi bashk?punuar p?r ta realizuar dhe pavar?sisht se Fadili jeton n? Amerik?, konsultohemi vazhdimisht pavar?sisht se spektakli mban firm?n e Joni Peci Fashion Group. K?to jan? bashk?punime q? n? fund t? fundit japin fryte shum? t? mira, kam parasysh Anxhela Martinin, e cila doli nga nj? spektak?l i realizuar po nga Joni Pe?i Fashion Group. Ajo u zgjodh e gjashta n? bot? dhe sot ?sht? b?r? femra m? e klikuar, apo e diskutuar sa i takon kronikave gossip, kronika shum? t? p?rhapura dhe t? sofistikuara n? bot?.


-Fundjav?n e kaluar u zgjodh Supermodel of Albania, respektivisht modelja dhe modeli m? i mir?. A ka lidhje ky titull me konkursin q? organizonte Fadil Berisha, Supermodel of the World Albania?


Nuk ka lidhje. Kjo ?sht? Supermodel of Albania, p?r femra dhe p?r meshkuj. Si fitues ata p?rfitojn? shkoll?n dhe fal? lidhjeve q? kemi, kontakte me agjensi t? ndryshme. Le t? sqarojm? nj? gj?, sepse mentaliteti shqiptar me k?t? t? fundit n?nkupton fam?n e menj?hershme: nuk ?sht? e th?n? q? k?ta model? sapo t? shkojn? atje do t? shnd?rrohen n? Raul Bova apo Naomi Kampbell. Jan? model? si? i ka e gjith? bota, t? cil?t me kalimin e koh?s, puna dhe suksesi ju fal fam?n. Ajo q? ata p?rfitojn? ?sht? ndihma p?r t'u prezantuar dhe lidhur me agjensi dhe agjent? t? ndrysh?m p?r t'u futur n? bot?n e mod?s. Sa p?r Supermodel of the World Albania, nuk b?het m? p?r arsye se agjensia, patent?n e s? cil?s kemi pasur q? n? fillim, nuk zhvillon m? aktivitete kaq intensive n?p?r shtete t? ndryshme t? bot?s. Dy vitet e fundit ?sht? b?r? Supermodel of Albania.


-Nd?rkaq vitet e fundit duket sikur edhe n? Tiran? ka nj? l?vizje pozitive n? tregun e mod?s. Megjithat? kur vjen puna p?r model?t, organizimin dhe aktivitete e tyre, gj?rat akoma nuk kan? filluar t? funksionojn? si? duhet. Si menndon, ?far? po ndodh me k?t? treg?


Ne po mundohemi t?i japim form? tregut k?tu, por kjo nuk po ndodh. N? Shqip?ri ka ende paqart?si sa i takon k?saj fushe sepse t? gjith? duan t? b?hen profesionist?, ekspert? mode, stilist?, t? gjith? duan t? promovojn? agjensi dhe model?, edhe pse nuk e b?jn? dot. M? ka ndodhur t? nxjerr model?, t? cil?t m? pas i kam takuar dhe kam marr? vesh q? jan? shnd?rruar n? menaxher? model?sh, me agjensit? e tyre. K?ta un? i quaj flluska sapuni sepse m? par? dalin se hyjn? n? treg. Kjo do t? thot? se Shqip?ria nuk i ka ende gj?rat e konsoliduara mir?. Ka emra gjigand? n? bot? si Eva Herzigova, Klaudia Shifer, Naomi Kampbell q? ende nuk kan? tentuar t? hapin nj? agjenci mode dhe nuk besoj se do ta b?jn?. Edhe tek ne, n? fund tregu i selekton vet? njer?zit.


-Ke nj? agjenci mode dhe disa aktivitete vjetore. Kjo do t? thot? se je stacionuar p?rfundimisht n? Tiran? apo jo?


Un? n? fakt nuk jam stacionuar askund sepse sht?pia ime ?sht? e gjith? bota. Artisti nuk ka asnj? vend, shtet apo qytet dhe as nj? krevat fiks ku fle. Nes?r mund t? gjendem n? Nju Jork, pastaj n? Paris, Tiran? etj.


-Megjithat? k?to koh? keni qen? shum? aktiv n?p?r spektaklet e televizionit Klan. Pas Tirana Fashion Week ?far? do t? b?ni?


Kam nj? fluks shum? t? madh klipesh me t? cilat do t? punoj. Jan? emra si Shpat Kasapi, Flor Mumajesi, Tuna, Vesa Luma, Sinan Hoxha, i cili sapo p?rfundoi etj. Aktualisht ?sht? ky angazhimi im, nd?rsa p?r m? von? t? shohim.Te tjera..

Karikatura

Nga Kleket