Stil

Njer?zit, m? sfidues se teknologjia

Rauf Elmas, Drejtor i Divizionit Teknik t? AMC. Perfeksioni inxhinierik p?rball? cil?sis? e thjesht?sis? s? sh?rbimit ndaj abonent?ve. Kjo ?sht? nj? nga sfidat kryesore t? nj? inxhinieri i shk?lqyer. Nj? CV profesionale dhe njer?zore shum? m? e ndryshme nga ajo q? mund t? pritet nga nj? person ?specifikisht teknik?
Rauf Elmas, kreu i operacioneve teknike t? AMC ?sht? njeri i shum? sfidave. Disa i ka zgjedhur, t? tjera kan? ardhur t? paparashikuara. Megjithat?, ai di t?i p?rballoj? mjaft mir?, madje dhe t? dominoj? mbi v?shtir?sit? q? krijohen rrug?s. Por modestia e tij k?mb?ngul?se ka vetin? t?i shmanget p?rmendjes s? arritjeve, duke u fokusuar te gara e pandalshme drejt kulmeve m? t? larta t? teknologjis? dhe sh?rbimit ndaj abonent?ve.


Emri mund t? sugjeroj? ndonj? origjin? disi ekzotike, por e v?rteta ?sht? se Raufi ?sht? kolonjar, krenar p?r origjin?n e tij nga nj? zon? me tradita t? nderuara. Raufi ?sht? shtatlart?, mbi nj? met?r e n?nt?dhjet?, thuajse kurdoher? i qeshur dhe ndon?se i veshur me kostum e kollare, nuk gjeneron n? mjedisin p?rreth ngarkes?n e r?nd? t? zyrtarit klasik t? nj? korporate. N? fakt, natyra e tij shfaq nj? nd?rthurje t? sjelljes s? p?rzem?rt dhe nj? autoriteti elegant. Dhe drejtori i Divizionit Teknik t? AMC nuk ?sht? thjesht nj? teknicien i mir?. Ai ka punuar p?r nj? koh? t? gjat? si pedagog pran? Universitetit Politeknik. I diplomuar p?r elektronik?, master p?r telekomunikacion dhe MBA, ai e ka vazhduar pasionin e m?simdh?nies edhe kur filloi t? punoj? n? kompanin? e telekomunikimit. ?Pastaj puna dhe p?rgjegj?sit? u rrit?n n? nj? mas?, sa me keqardhje m?u desh t? shk?putesha nga ky angazhim, i cili mbi t? gjitha kishte t? b?nte me pasionin p?r t? transmetuar dijen dhe p?r t? edukuar brezat e rinj?, tregon Raufi me buz?qeshjen e tij t? sjellshme.


Raufi ?sht? i martuar dhe ka dy f?mij?. Nj? vajz? dhe nj? djal?. Edhe bashk?shortja ?sht? inxhiniere elektronike, ?ka e b?n t? v?shtir? q? problemet e pun?s t? mos transferohen brenda dyerve t? sht?pis?. ?E kemi diskutuar n? m? shum? se nj? rast q? shqet?simet profesionale t?i mbajm? larg jet?s familjare, por deri m? tani ka qen? e pamundur. ?sht? edhe natyra e pun?s son?, q? telefonat duhet t? q?ndrojn? ndezur dhe duhet reaguar ndaj ?do ??shtjeje q? mund t? dal?, pavar?sisht koh?s? tregon ai. P?rgjegj?sit? n? fjal? lidhen me nj? nga sfidat m? t? r?nd?sishme t? nj? kompanie celulare: menaxhimin e aspektit teknologjik, t? asaj infrastrukture v?shtir?sisht t? dukshme, por me nj? ndikim t? jasht?zakonsh?m n? funksionimin e vet? sh?rbimit. Dhe n? k?t? kuptim, sfidat e tij jan? t? shumta. ?Ne p?rqendrohemi ve?an?risht n? aspektin profesional t? burimeve njer?zore; pra t? gjejm? njer?zit q? jan? me edukimin dhe p?rvoj?n e nevojshme p?r t? realizuar synimet tona q? kan? t? b?jn? me zhvillimin teknologjik?, thot? drejtori teknik. ?Stafi yn? ?sht? kryesisht inxhinierik dhe, m? specifikisht n? divizionin ton?, mbi 90% e stafit jan? inxhinier?, t? arsimuar n? telekomunikacion ose teknologji informacioni?, vijon ai. N? fakt, jan? pik?risht k?ta njer?z q? p?rb?jn? b?rtham?n p?r t? p?rmbushur detyrat tejet sfiduese t? zhvillimit teknologjik. ?sht? detyr? e k?tij divizioni q? t? p?rparoj? n? m?nyr? t? pandalshme, n? p?rputhje me k?rkesat e abonent?ve dhe zhvillimet e fundit teknologjike n? bot?. B?het fjal? p?r ndryshime rr?nj?sore teknologjike ?do dy apo m? s? shumti tre vjet. ?Kjo p?rkthehet n? nj? sfid? t? vazhdueshme e t? pand?rprer? p?r t? gjith? ne. K?rkon trajnim, ngritje kapacitetesh dhe koordinim t? vazhduesh?m p?r t?u p?rshtatur me k?rkesat gjithnj? n? rritje?, shpjegon Rauf Elmas.


Teknologjia vendos?


N? fakt jo. Nj? keqkuptim i p?rgjithsh?m p?r personat q? operojn? n? procese teknike, ?sht? se k?ta t? fundit jan? njer?z t?r?sisht operacional?, t? dashuruar me kompjuterin (apo ndonj? makineri tjet?r) dhe jo shum? t? orientuar drejt aspekteve t? nj? natyre m? shoq?rore. Realiteti ?sht? kryek?put ndryshe. ??sht? e v?rtet? q? ne jemi t? dh?n? pas teknologjis?. Kjo ?sht? pjes? thelb?sore e natyr?s son?, jo thjesht si k?rkes? profesionale, por edhe n? nj? nivel personal?, thot? Raufi. Nj? term tjet?r p?r ta etiketuar m? mir? k?t? qasje ?sht? ?pasioni?.


Drejtori teknik i AMC shpjegon se si rrjedhoj? e shkollimit dhe pasionit t? personave q? merren me an?n teknike, ata jan? t? prirur drejt k?saj fushe, ndaj n? natyr?n baz? t? nj? inxhinieri, entuziazmi dhe obsesioni, natyrsh?m fokusohet tek p?rsosja e teknologjis?. Por, nj? zhvillim i p?rkryer n? aspektin e ngusht? teknologjik mund t? mos jet? domosdoshm?risht zgjidhja m? e mir? p?r abonentin. ?Kjo n? fakt, ?sht? nj? sfid? e r?nd?sishme, q? teknologjia t? mos jet? q?llim n? vetvete, por t? p?rshtatet p?r t? garantuar sh?rbimin m? t? mir?. Ky ?sht? q?llimi madhor. Q? makina t? vihet n? sh?rbim t? njeriut, dhe mund t? jet? e kuptueshme q? nganj?her? ekziston nj? doz? keqardhjeje, kur nj? zhvillim i p?rsosur n? optik?n e ngusht? inxhinierike, sakrifikohet p?r hir t? abonent?ve, t? cil?t n? fund t? fundit nuk jan? t? gjith? inxhinier??, tregon Raufi.


Makina n? sh?rbim t? njeriut


Pjesa tjet?r ka t? b?j? me aspekte t? mir?mbajtjes, dhe kjo ?sht? di?ka q? k?rkon p?rkushtim maksimal, n? m?nyr? q? t? garantohet nj? cil?si sh?rbimi e pand?rprer? dhe e nj?trajtshme. Kujdesi ndaj klientit p?rb?n nj? detyr? dhe angazhim par?sor p?r stafin e AMC. Raufi shpjegon se natyra e inxhinierit ?sht? e till? q? priret t?u besoj? sistemeve t? nd?rlikuara, t? cilat nga ana tyre garantojn? nj? sakt?si q? nuk mund t? krahasohet me natyr?n njer?zore, p?r t? cil?n njer?zit e IT-s? (teknologjis? s? informacionit), shpesh besojn? se n? thelb ?sht? e pap?rsosur.


Por ??shtja ?sht? se p?rsosm?ria e ?do sistemi prej aparaturash, fijesh e programesh kompjuterike, ?sht? e kufizuar, nd?rsa ndodhit? dhe problemet q? mund t? ndodhin n? realitetin e p?rditsh?m njer?zor jan? t? nj? larmie t? till? sa asnj? sistem apo inteligjenc? artificiale n? planet nuk mund t?i parashikoj? t? gjitha. Raufi shpjegon se n? k?t? pik? besimi i pal?kundur te pagabueshm?ria e nj? automati duhet asgj?suar p?r t?iu p?rgjigjur nj? problemi t? abonentit edhe kur ky i fundit mund t? mos lidhet me sh?rbimin, por fjala q? bie, me nj? defekt n? pajisjen e abonentit. Ky ?sht? momenti kur inxhinieri nuk jep p?rgjigjen e akullt ?gjith?ka n? sistem ?sht? n? rregull, zot?ri?, por shkon personalisht t? shoh? se me ?far? problemi p?rballet abonenti.


?Kjo ?sht? nj? nga themelet e pun?s n? AMC, t? qenurit kurdoher? t? orientuar drejt sh?rbimit maksimal ndaj abonetit, e shprehur edhe p?rmes sloganit ton? ?E shohim bot?n si ti?. Kjo do t? thot? se ne priremi t?i shohim nevojat, preferencat apo dhe problemet p?rmes syve t? abonentit, pa u kufizuar te informacioni q? vjen nga nj? makineri. Punonj?sit tan? jan? t? nd?rgjegjsh?m se detyrat e tyre nuk jan? t? nj? natyre t? kufizuar individuale, por ata jan? kontribues t? r?nd?sish?m n? t? gjith? ciklin e korporat?s, p?r t? garantuar cil?sin? t?r?sore?, thot? Rauf Elmas.


Teknik?, dinamik? dhe... t? relaksuar


Por si t?ia b?sh q? ky staf kaq i p?rkushtuar ndaj teknologjis? dhe kurdoher? i angazhuar p?r arritjen e cil?sis? maksimale, t? mos izolohet nga aspekte m? shoq?rore t? jet?s n? korporat?? K?tu hyn n? loj? komunkimi i vazhduesh?m dhe i drejtp?rdrejt? njer?zor. ?Zhvillohen vazhdimisht takime pune me departamente t? tjera. Por jo vet?m takime pune. Ka zhvillime t? shpeshta t? nj? natyre m? shoq?rore, si aktivitete t? p?rgjegjshm?ris? sociale, t? natyr?s sportive, festive e t? tjera?, shpjegon shefi i aspekteve teknologjike n? AMC. Sipas Raufit, punonj?sit e divizionik teknik jan? shum? aktiv? n? aktivitetet e brendshme q? organizon AMC, si dhe jan? nd?r m? t? p?rkushtuarit edhe n? sporte, si futboll, volejboll dhe bowling. Madje organizohen ndeshje t? shpeshta futbolli brenda divizionit.


Ai vet? p?rfshihet vazhdimisht n? k?to aktivitete, por me kalimin e koh?s ka kultivuar nj? pasion t? p?rmbajtur p?r peshkimin. Ky i fundit ?sht? nj? aktivitet ve?an?risht ?lodh?s dhe relaksues. Raufi shkon t? peshkoj? me nj? grup shok?sh, t? cil?t si ai ndajn? pasionin e nj? arg?timi t? kualifikuar dhe me ritme t? ul?ta pas nj? jave t? lodhshme. Destinacioni i preferuar p?r grupin e peshkatar?ve ?sht? Sh?ngjini, por vendi i p?rzgjedhur, ai me m? shum? peshk, mbetet sekret.

Te tjera..

Karikatura

Nga Kleket