Keshilla

T? dob?sohesh sh?ndetsh

Ofertat tunduese p?r t? humbur shpejt kilogram?t dhe gabimet nga mungesa e informacionit. Sh?rbimi i ushqimit n? sht?pi dhe aparaturat e shkrirjes s? dhjamit me rreze infra t? kuqe. Legjendat urbane dhe disa metoda t? k?shilluara nga Enkeleida Ferrollari dhe Anila Kalleshi
Alida Cenaj
Nj? arom? e mir? salmoni t? pjekur n? zgar?, patatet e sapoziera dhe sallata jeshile e p?rgatitur ?sht? ajo ?ka mbizot?ron paradrek?n e s? mart?s n? qendr?n ?Silhouette?. Posht? hyrjes s? godin?s ku ngrihet qendra e njohur dietike, motor?t me sigl?n shenjuar n? ?do mbajt?se ushqimi presin or?n e caktuar p?r t? nxituar n?p?r adresat e klient?ve. Ndodh ?do dit? kjo pun?, por nga ajo ?far? t? ofron kuzhina duket pak si e v?shtir? q? t? hash t? tilla ushqime t? shijshme, madje, si? thot? e zonja e qendr?s, plot pes? vakte n? dit?, dhe n? fund t? ?do muaji t?i l?sh lamtumir?n kat?r kilogram?ve. P?r t? mart?n menyja e dit?s q? ?Silhouette? ofron ?sht?: p?r m?ngjes, nj? filxhan qum?sht me drith?ra; paradreke, nj? frut mesatar; n? drek?, sallat? jeshile, salmon i pjekur n? zgar? me salc? majdanozi shoq?ruar me patate t? ziera; zem?r, ?mb?lsir? (brownie) me moll? ose me kakao dhe p?r dark? sup? krem kungulli t? verdh?, krep me proshut? krudo dhe rukola dhe kos me p?rqindje t? ul?t yndyre. Specialist?t e qendr?s po merren me drek?n q? do t? filloj? t? shp?rndahet p?r pak. ?sht? nj? form? sh?rbimi, jo edhe aq e re n? koh?, por e p?rhapur, th?n? ndryshe ka shum? klient? q? e preferojn? k?shtu ? t?ua d?rgosh ushqimin n? sht?pi ? dhe funksionale. Vlen p?r ata q? duan t? heqin kilet e tep?rta, por edhe p?r t? tjer? q? form?n e mir? trupore k?rkojn? ta mbajn? sa m? gjat? t? munden. Sekreti q?ndron tek m?nyra e gatimit. Fjala vjen nj? brownie (lloj keku) t? mir? mund ta gatis? kushdo edhe n? sht?pi, por ?Silhouette? e sh?rben n? form?n dietike, nj?soj t? shijshme. Prandaj t? garantohet edhe ajo r?nia, n? dukje e pamundur, n? pesh?.


Gjeografikisht e shtrir? n? an?n tjet?r t? Lan?s, nj? tjet?r qendr?s dob?simi premton nj? trup pa pik? celuliti dhe disa centimetra reduktim t? perimetrit, p?rkthyer n? masa trupore. N? ?Anila Kalleshi Center? sh?rbimi n?nkupton disa pajisje high tech q? shkrijn? dhjamrat, qofshin sauna, vibrosauna, magic line, space tunel, vakum, ultratinguj, infrared dhe elektrostimulator. Pas dhjet? seancash, secila ?do dit? nga tre or?, mund t? humbas?sh 6-7 kilogram?, pas kryerjes s? disa proceseve: dob?sim, modelim, drenim, tonifikim dhe detoksikim. N? t? dyja qendrat, dieta apo trajtimi me aparatura fillon pas nj? analize ku merren t? gjith? parametrat trupor?: indeksi i mas?s trupore, masa dhjamore, masa skeletore, masa hidrike, masa muskulore dhe metabolizmi. P?rfundimi? Nj? fizik elegant dhe pa celulit, por mbi t? gjitha i sh?ndetsh?m. Shum? i bukur dhe premtues n? koh? si k?to, kur lufta me kilet e tep?rta ?sht? ajo m? e ashpra. N?se s?mundja e quajtur obezitet po k?rc?non bot?n e zhvilluar dhe jo vet?m, pjes? e betej?s jan? b?r? edhe njer?zit q? nuk jan? realisht obez?, por k?rkojn? me ngulm t? ulin kilet. E kjo i ka hapur udh?, sidomos k?to 50 vitet e fundit shum? miteve t? rreme, q? nga pesha ideale trupore (e llogaritur n? baz? t? gjat?sis? s? trupit) e deri tek llojet e ndryshme t? dietave q? premtojn? shifra fantastike r?nie n? pesh? si, dhjet? kile t? humbura n? nj? muaj, dy n? nj? jav?, a t? tjera t? ngjashme. P?r t? mos folur pastaj p?r nd?rhyrjet me sonda drejt e n? stomak, p?r sauna ?udib?r?se e mbi t? gjitha p?r ?ajra dietik?, jo shum? koh? t? shkuara mjaft n? mod? edhe n? Tiran? q? kan? regjistruar edhe t? vdekur nga p?rdorimi pa informacionin e duhur dhe sidomos pa kriter. Me fjal? t? tjera ka shum? dieta (leht?sisht t? gjetshme n? internet), shum? m?nyra p?r t?u dob?suar. Por cila ?sht? ajo e duhura? Si mund t? dob?sohemi pa d?mtuar veshkat, zemr?n e pa rrezikuar jet?n n? raste t? caktuara? Zgjidhja ?sht? nj? dhe shum? e thjesht? madje: nj? takim me dietologun. Nga ata t? specializuar p?r k?t? fush?, n? gjendje t? japin zgjidhje. Enkeleida Ferrollari p?rpara se t? hapte qendr?n ?Silhouette? n? Tiran?, shtat? vjet t? shkuara, ?sht? shkolluar n? Itali p?r k?t? pun?, nd?rsa Anila Kalleshi pas dy vitesh studime p?r fizioterapi n? Beograd ka ndjekur dy studime n? nivelin master n? Angli dhe SHBA. T? dyja e njohin realitetin e Tiran?s, i mbushur me qendra t? ngjashme me t? tyret, nga ato q? ofrojn? ?udira dhe fizik modelesh brenda pak dit?sh. Prandaj dhe, p?rpara se t? flasin p?r sh?rbimet e tyre, p?r emra konkret? personazhesh t? njohur q? kan? gjetur zgjidhje sipas rregullave, ato japin nga nj? k?shill?: "M?nyra m? e mir? p?r t? kontrolluar pesh?n ?sht? nj? stil jete i rregullt dhe nj? ushqim i ekulibruar", thot? Enkeleida Ferrollari. ?Terapit? nuk konsistojn? n? p?rdorimin e medikamenteve shkarkuese, si lasix (nj? medikament q? p?rdoret p?r t? s?mur?t me hipertension, por q? n? kushte normale shkakton probleme serioze p?r sh?ndetin), ?ajrave t? ndryshme, kapsulave, etj., t? cilat kan? efekte an?sore mjaft t? r?nda p?r organizmin?, shton p?r pjes?n e saj Anila Kalleshi.


Duhen ditur ca secrete t? vogla, me pak fjal?. Sepse ndodh shpesh q? ata q? nuk i rezistojn? tundimit p?r t? ngr?n? e mbajn? frym?n tek qendrat e masazheve apo saunat me baltra. T? tjer?t sh?nojn? dietat q? qarkullojn? n? internet duke i hequr vetes t? drejt?n e konsumimit p?r nj? koh? t? gjat? t? proteinave apo karbohidrateve, dhe n? t? nj?jt?n koh? duke i dh?n? nj? dor? t? mir? ndihme asaj q? dietolog?t dhe mjek?t e paralajm?rojn? prej koh?sh: efektet an?sore q? kan? lidhje drejt?p?rdrejt? me sh?ndetin e njeriut dhe sindrom?n yo-yo (sipas loj?s s? njohur t? f?mij?ve). ?Ka shum? raste n? Tiran? q? qendrat estetike i prezantojn? si qendra dob?simi?, thot? Anila Kalleshi. ?Por nuk ?sht? e mundur t? dob?sohesh nga sauna e aq m? pak nga baltrat. Sauna mund t? t? jap? iden? sikur po ndodh: hyn n? nj? t? till? dhe nga temperatura e lart? djersin e ndoshta n? moment peshorja mund t? sh?noj? kilogram? m? pak. Por kjo ?sht? vet?m momentale, humbje e l?ngjeve. Nd?rsa baltrat kan? ndikim vet?m n? l?kur?, b?het m? e l?muar, m? e but?, por p?r r?nie n? pesh? nuk mund t? flitet?.


Pra duhet treguar pak kujdes. Gj? aspak e v?shtir? n? k?to koh? kur marrja e informacionit ?sht? vet?m nj? klik n? internet. Pastaj ka plot t? tjer? q? besojn? edhe se masazhet shkrijn? dhjamin dhe ulin perimetrin e kofsh?ve apo t? barkut, por edhe k?t?, Kalleshi e p?rjashton kategorikisht si mund?si. Kushdo q? e praktikon, mashtron dhe mashtrohet.


Por ndodh edhe m? keq se kaq. Jo shum? vite t? shkuara moda e nj? ?aji dietik mbushi rrug?t e Tiran?s. Nuk b?nte m? ?udi t? hyje n? nj? dyqan k?puc?sh fjala vjen, dhe n? der? t? shkruhej me t? madhe: Kemi ?aj p?r dob?sim. K?to jan? ?ajra me efekte diuretike dhe laksative q? b?jn? t? mundur shkarkimin e l?ngjeve dhe pengimin e p?rthithjes plot?sisht t? yndyrnave. Ve?se t? p?rdorura p?r nj? koh? t? gjat? rrezikojn? d?mtimin e for?s bakteriale t? zorr?s q? ?sht? m? e r?nd?sishmja n? procesin e tretjes dhe t? p?rthithjes s? p?rb?r?sve ushqyes q? marrim nga ushqimet. N? rastin e ?ajit kinez q? ofron form? fantastike fizike p?r dhjet? dit?, ??shtja doli edhe m? e ngat?rruar: doli m? p?rmbajtje t? lart? m?rkuri dhe ka raste q? kan? humbur edhe jet?n prej p?rdorimit t? tij. ?Nj? ?aj i sh?ndetsh?m do t? ishte ?aji jeshil p?r shkak t? p?rmbajtjes s? antioksiduesve, i cili mendohet se mund t? ket? edhe efekt pozitiv p?r pesh?n, por gjithnj? si pjes? e nj? ushqimi t? rregullt dhe t? ekuilibruar?, thot? Ferrollari.


Tjet?r rregull q? duhet respektuar jan? edhe kushtet sh?ndet?sore t? secilit. Metodat e ?Anila Kalleshi Center? nuk k?shillohen p?r grat? shtatz?na dhe njer?zit q? vuajn? nga epilepsia.


Trajtimi p?r ?do seanc? aty ka t? b?j? s? pari me shkrirjen e dhjamrave. Aparaturat


kan? t? inkorporuar rreze infra t? kuqe, t? cilat penetrojn? 6 centimet?r n?n epiderm? duke realizuar djegien dhe shkrirjen e dhjamrave. Sa p?r t? siguruar se b?het fjal? p?r rreze t? pad?mshme, Kalleshi thot? se rrezet infra ndihmojn? n? kurimin e disa s?mundjeve si artriteve, cefaleve, metatarsave, mpiksjeve t? gjakut, sinusitit, asm?s bronkiale, tendiniteve, pagjum?sis?, lodhjes, ankthit, stresit, madje edhe n? l?nien e duhanit dhe t? alkolit, etj.


N? ?do seanc? gjat? k?tij trajtimi klienti humbet 1deri n?1.5 kilogram?. Natyrisht kjo nuk ?sht? nj? pesh? reale dhe n? 10 seanca t? plota arrin t? ruaj? si pesh? t? humbur 6-7 kg. Procesi i dyt? ?sht? modelimi i cili ka t? b?j? me rregullimin e formave dhe t? pjes?ve t? ve?anta t? ekzagjeruara apo ?t? mbytura? nga dhjami. ?N? k?to zona problematike punohet dyfish n? m?nyr? q? rezultati te jet? m? i duksh?m n? zonat problematike?, shton ajo. Drenimi ?sht? nj? proces tjet?r q? nuk lejon q? dhjami t? ?ngurt?sohet?, por e cop?ton n? m?nyr? q? t? jet? m? e leht? t? dal? jasht?. ?P?r personat me form? trupore ginoide (me shpatulla t? ngushta dhe k?mb? t? trasha), ritensioni hidrik ?sht? nj? nd?r faktor?t kryesore t? shtimit t? pesh?s, ndaj drenimi ?sht? nj? pro?es shum? i r?nd?sish?m p?r k?t? kategori klient?sh?, thot? Kalleshi. Pas procedur?s s? dob?simit, r?nd?si i jepet tonifikimit t? l?kur?s, i cili b?het pas ?do seance n? m?nyr? l?kura t? mos d?mtohet. Pas k?tyre vjen radha e detoksikimi, n? thelb t? s? cilit ?sht? nxjerrja e toksinave jasht?. ?P?rve? an?s estetike, aparaturat arrijn? t? p?rjashtojn? edhe nj? pjes? t? mir? t? problemeve sh?ndet?sore q? mund t? shkaktohen nga mbipesha?.


Duket metod? e sigurt? dhe e efektshme me pak fjal?, q? kushton 60 mij? lek? t? reja n? ?Anila Kalleshi Center?, e njohur prej emrave t? personazheve q? e kan? frekuentuar dhe q? ia kan? ndjer? lezetin. Pak koh? t? shkuara, Linda Halimi u shfaq n? ekran plot mir?njohje p?r zonj?n 40 vje?are Kalleshi, si njeriu q? ?i kishte shp?tuar jet?n?. Shum? kilogram? m? pak krahasuar me Lind?n e shfaqur n? Top Fest ku fitoi ?mimin e par?, k?ng?tarja tregoi se nat?n e trofeve e kishte l?n? duke qar?, meq? fustani i ngusht? ishte grisur pse nuk i mbante dot format tep?r t? rrumbullakosura t? Lind?s. Ajo ia besoi trupin Anil?s dhe sot e gjith? dit?n i g?zohet nj? forme fizike q? ende komentohet. Mbase p?r k?t? arsye mendoi se ishte mision i mundur p?r k?do meq? pat deklaruar se do t? hapte nj? qend?r dob?simi edhe ajo n? Kosov?, pa?ka se pajisjet e Lind?s fillonin dhe mbaronin me ato saunat q? Kalleshi thot? se nuk kan? lidhje me shkrirjen e dhjamit dhe humbjen e kileve. N? list?n e personazheve t? njohur q? kan? hyr? n? k?t? qend?r jan? edhe Era Rusi, Ingrid gjoni, Nensi Kola, Silvi Adhami, Valbona Mema e t? tjera, t? cilat e rr?fejn? n? ?do intervist? llojin e trajtimit q? u dha form?n e ?nd?rruar.


Vet?m se edhe tek Kalleshi ?udia ndodh n?se trajtimi shoq?rohet edhe me nj? diet? ushqimore t? personalizuar, me pes? vakte, por me sasi t? reduktuar kalorish. Nj? t? till?, t? ndryshme dhe t? shijshme ?do dit?, Enkeleida Ferrollari e ofron drejt e n? sht?pi p?r ata q? ndoshta paragjykojn? rrezet dhe q? r?nien n? pesh? e duan mbi nj? diet? t? gatshme dhe q? m? von? mund ta praktikojn? edhe vet?. ?Sh?rbimi i ushqimit t? p?rgatitur ?sht? i mir? p?r shum? arsye?, thot? ajo. ?S? pari ?sht? shum? komode ?ka e b?n m? t? leht? ndjekjen e regjimit. Nuk ka nevoj? t? mendosh dhe t? angazhohesh p?r p?rgatitjen e vakteve. Vaktet jan? t? mir?p?rcaktuara dhe t? p?rgatitura n?n kujdesin e specialistit ?ka shmang gabimet q? mund t? b?hen kur i p?rgatit vet?, por edhe ?sht? m? e leht? t?i rezistosh tundimit t? tejkalimeve t? sasis?. Ka shum? larmi n? receta dhe shije nd?rkoh? q? specialist?t kujdesen q? t? sjellin gjithnj? menu t? reja dhe t? shijshme gj? q? e b?n edhe m? t? leht? ndjekjen e regjimit. Kjo metod? e b?n m? t? leht? arritjen e q?llimit p?r shkak se b?n t? mundur respektimin e orareve t? vakteve, i cili vjen n? koh?n kur duhet konsumuar?. Kushton 35 mij? lek? n? muaj dhe garanton r?nie deri n? kat?r kilogram? n? muaj. N? qendr?n e drejtuar nga Ferrollari, p?rve? problemeve me pesh?n ka zgjidhje edhe p?r t? tjera probleme patologjike, qofshin t? lidhura me hipertensionin, diabetin, yndyrnat n? gjak apo anemit?. Ka zgjidhje edhe p?r t? tjer? q? duan shum? m? tep?r, p?r shembull rekomandime ushqimore me receta t? personalizuara dhe t? thjeshta q? mund t? p?rgatiten n? sht?pi.


"Duhet th?n? se m?nyra m? e mir? p?r t? kontrolluar pesh?n ?sht? nj? stil jete i rregullt me vakte t? rregullta, deri n? 5 vakte n? dit?, t? shpeshta dhe t? vogla?, thot? Ferrollari. ??sht? e r?nd?sishme t? konsumohen t? gjitha grupet e ushqimeve dhe menuja jon? duhet t? ket? sa m? shum? variacion. 50-60% t? kalorive ditore duhet ta z?n? karbohidratet (drith?rat, buka, makaronat, orizi) 15-20% duhet t? jen? proteinat (mishi, peshku, leguminozet, fasulet, thjerrzat, bulmetrat etj) dhe 30% yndyrnat q? duhet t? jen? n? p?rqindje m? t? madhe bimore t? pangopura. P?rcaktimi i kujdessh?m i kalorive ditore dhe p?rzgjedhja e kujdesshme e ushqimeve jan? faktor? shum? t? r?nd?sish?m p?r nj? r?nie graduale q? ?sht? r?nie e mas?s dhjamore dhe t? sh?ndetshme. K?shtu fitohen zakone ushqimore t? sh?ndetshme, t? cilat e b?jn? m? t? leht? kontrollin e pesh?s, por edhe t? paturit nj? jet? t? sh?ndetshme".


E th?n? m? tro? duhet vet?m pak vullnet i mir? dhe shum? informacion p?r t? pasur nj? trup n? form?. Legjendat urbane q? lindin dhe vdesin shpejt, flasin p?r ?ajra e dieta ?udib?r?se q? zhdukin kilogram?t pa sqaruar at? q? ndodh m? pas. Mund t? hiqen 10 apo 15 kg p?r dy jav?, por n? asnj? prej reklamave t? k?tyre lloj produktesh nuk thuhet q? nj? muaj m? von? shigjeta e peshores do t? shkoj? aty ku ka qen? pa p?rmendur efeket q? l?n? pas ato dieta. Mund t? djersis?sh n? nj? sauna p?r minuta t? t?ra dhe t? besosh m? pas se ke r?n? nj? ose dy kilogram? p?r pak minuta, por duhet ditur edhe se pas etjes dhe konsumimit t? ujit, pesha shkon aty ku ishte. P?rfundimisht m?nyra m? e sakt? ?sht? t?i rezistojm? mir?qenies. K?shtu nuk do t? kemi nevoj? as p?r dieta, as p?r dietolog?. Nd?rsa kur e teprojm? duhet vet?m t? dim? t? trokasim n? der?n e duhur.

Ti v?sh fre stomakut


P?r t? r?n? n? pesh? nuk ?sht? e th?n? t? rrish pa ngr?n?, thon? dietolog?t. Sepse sa m? shum? bie, aq m? shum? organizmi fillon t? kursej?. Trupi yn? di t? mbijetoj?, madje edhe n? rastin e anoreksik?ve. Nd?rkoh? mir?q?nia duket se i ka ngat?rruar paksa pun?t n?p?r bot?, p?rderisa obeziteti ?sht? nj? nga s?mundjet q? rrezikon m? shum?. P?r k?t? arsye edhe shkenca ?sht? v?n? n? k?rkim t? zgjidhjeve t? reja nj? prej t? cilave ?sht? unaza gastrike. Ngjan me nj? rreth q? vendoset jasht?, rreth stomatkut me nj? nd?rhyrje t? thjesht? kirurgjike (me laparoskopi), p?r t? cil?n koha e kurimit n? spital ?sht? shum? e shkurt?r. Vendosja e k?saj unaze kufizon marrjen e ushqimit, provokon ndjenj?n e ngopjes dhe si rrjedhoj? humbjen e kileve me rit?m constant. Mjek?t premtojn? se i jep zgjidhje t? p?rhershme obezitetit. P?r nj? koh? mjaftuesh?m t? gjat? premtojn? zgjidhje edhe nd?rhyrjet estetike, si? jan? thithjet e dhjamit. ?sht? nj? lloj nd?rhyrje q? garanton nxjerrjen e disa kilogram?ve dhjam?, n? zona t? prirura p?r t?u rrumbullakosur si? ?sht? barku apo kofsh?t. Kjo shoq?rohet edhe me nj? nd?rhyrje t? dyt? q? ?sht? t?rheqja e l?kur?s p?r t?i dh?n? pamjen e shesht? dhe t? bukur pjes?s s? trupit ku nd?rhyhet. Ve?se askush nuk t? garanton q? pas disa vitesh nuk shkon aty ku ke qen?. Sa m? shum? zgjidhje t? ket?, aq m? shum? p?rforcohen k?shillat e dietolog?ve p?r nj? ushqyerje t? men?ur dhe stil jete t? sh?ndetsh?m.

Te tjera..

Karikatura

Nga Kleket